TIFF en LibTiff Mailing List Archief, FAQ

Index

Vraag 1. Hoe kan ik in deze list posten?
Vraag 2. Waarom zie ik zo weinig gebrekkige quoting stijl in de oudste boodschappen? Waren er dan echt zo veel mensen die mooie en aangenaam leesbare mails schrijven?
Vraag 3. Waarom verzorgt en publiceert AWare Systems dit archief?
Vraag 4. Overwegen jullie om ook andere archieven te verzorgen en publiceren?
Vraag 5. Ik vind de LibTiff bibliotheek en/of dit archief heel nuttig!

Vraag 1. Hoe kan ik in deze list posten?

Alleen abonnees kunnen in deze list posten. AWare Systems onderhoudt en publiceert het mailing list archief, maar niet de eigenlijke mailing list. U kunt zich hier abonneren.

Vraag 2. Waarom zie ik zo weinig gebrekkige quoting stijl in de oudste boodschappen? Waren er dan echt zo veel mensen die mooie en aangenaam leesbare mails schrijven?

Onze software verandert natuurlijk nooit de echte inhoud van een boodschap, dat spreekt vanzelf. Het grijpt wel in op de formatering om de leesbaarheid en de kwaliteit van zoekengine resultaten te verhogen, en de software is gebouwd met een hele brede definitie van formatering.

In veel geval zal het proces van automatische herformatering eerder iets wegnemen. Bijvoorbeeld, wanneer de software redundante quotes detecteert van hele boodschappen, quotes van signaturen, of quotes onderaan een boodschap die niet worden gevolgd door een eigenlijk antwoord op de quote, worden deze eenvoudig verwijderd. In andere gevallen zal dit proces eerder iets bijvoegen. Bijvoorbeeld, wanneer tiffdump output wordt gedetecteerd, worden links naar de relevante tag pagina's ingevoegd. Tekst paragrafen worden gedetecteerd en aldus geformateerd, waar ze voorheen soms slechts afgebroken lijnen plain text waren, en code en verticaal geformateerde tekst zoals dat wel eens voorkomt in oude signaturen krijgen een monospace font.

Als een mailing list abonnee op de meest gebruikelijke manier op een boodschap antwoordt vanuit z'n mail client, dan word dit antwoord enkel verzonden naar de originele poster, niet naar de mailing list. Meestal is dat een gemiste kans om de bruikbaarheid van het archief te vergroten. De ontvanger kan vervolgens beslissen om op een meer verantwoorde manier om te gaan met deze waardevolle data, en kan de mailing list opnieuw invoegen in het lijstje ontvangers of 'recipients'. Dit verklaart veel van de 'gaten' in gearchiveerde threads. Waar mogelijk reconstrueert onze software de ontbrekende boodschappen uit quotes in mails die wel werden gearchiveerd, om zo leesbaarheid en thread logica te herstellen. Aan boodschappen die op deze manier worden gereconstrueerd, werd een "Editor's note" toegevoegd waarin dit duidelijk word vermeld.

Meestal kan onze software de originele boodschappen correct interpreteren en op basis daarvan herformateren, maar soms heeft het baat bij een bij handmatige menselijke bijstand die resulteert in een paar extra "hints" waar de software zich kan op baseren. Voor dit gedeelte van het proces moeten organische levensvormen op toetsen knallen en dergelijke, dus dat is ergerlijk traag en messy, maar het blijft onze bedoeling om ooit helemaal bij te benen. Voor boodschappen van mei 2005 en eerder is deze menselijke revisie helemaal rond, en daarom zij de oudere boodschappen zo netjes uniform opgekuist.

Vraag 3. Waarom verzorgt en publiceert AWare Systems dit archief?

Eenvoudig omdat we het de moeite waard vinden. Het archief is een gigantische bron van TIFF en LibTiff gerelateerde kennis. In de loop der jaren hebben heel wat erg gerespecteerde grote namen bijdragen geleverd.

Sam, Frank, Andrey, Even en vele anderen hebben al die tijd voor de code gezorgd. Zij bieden deze open code gratis aan, ten bate van de gemeenschap, en dat waarderen wij. Dat is reden genoeg om heel graag een eigen bescheiden bijdrage te leveren.

Vraag 4. Overwegen jullie om ook andere archieven te verzorgen en publiceren?

Jawel. Er gaat nog heel wat werk in het TIFF mailing list archief kruipen. Maar we overwegen zeker wel om op termijn ook mailing list archieven van andere grafische bestandsformaten en codecs te verzorgen. Als u zo'n mailing list beheert en u bent eventueel geïnteresseerd, geef ons dan een seintje, we nemen deze mogelijkheid graag met u door. Bemerk wel dat we er op korte termijn geen nieuw archief kunnen bijnemen, en bemerk a.u.b. ook dat we deze service alleen kunnen aanbieden aan andere mailing lists die handelen over grafische bestandsformaten en/of hun codec.

Vraag 5. Ik vind de LibTiff bibliotheek en/of dit archief heel nuttig!

Dan kunt u overwegen om dat kenbaar te maken en LibTiff alsook het mailing list archief te steunen door ernaar te linken vanuit uw eigen pagina's. De volgende HTML code, die u eenvoudig kunt kopiëren en in uw eigen HTML code kunt plakken, kunnen we aanbevelen:

<a href="http://www.simplesystems.org/libtiff/">LibTiff, een gratis open source TIFF codec</a><br>
<a href="http://www.awaresystems.be/imaging/tiff/tml.nl.html">TIFF en LibTiff mailing list archief</a><br>

Indien u naar ons linkt vanop engelstalige pagina's, kan u wellicht beter de HTML code gebruiken die staat vermeld op de engelstalige versie van deze pagina. Alvast bedankt!